Mikä on Mooseksen laki?

Mikä on Mooseksen laki, josta puhutaan uudessa testamentissa?

(1Kor.9:9) "Onhan Mooseksen laissa kirjoitettuna: "Älä sido puivan härän suuta". Eihän Eloah häristä näin huolta pitäne?"

Paavali siis puhuu Mooseksen laista, ja heti siteeraakin sitä. Kyseinen kohta ei kuulu millään tavalla kymmeneen käskyyn. Se ei siis ole Mooseksen laki siksikään koska kymmenen käskyä antoi ihmisille Luoja: (2Moos.31:18) "Ja kun hän oli lakannut puhumasta Mooseksen kanssa Siinain vuorella, antoi hän hänelle kaksi laintaulua, kivitaulua, joitten kirjoitus oli Eloah'n sormella kirjoitettu." Kymmenen käskyä siis annettiin Moosekselle, ei hän niitä kirjoittanut. Sen sijaan Mooses kirjoitti Raamatun mukaan ihan jotain muuta: (2Moos.24:4) "Sitten Mooses kirjoitti kaikki JHWH'n sanat. Ja hän nousi varhain seuraavana aamuna ja rakensi alttarin vuoren juurelle sekä pystytti kaksitoista patsasta Israelin kahdentoista sukukunnan mukaan." Mitä Mooses kirjoitti? Kun katsotaan Raamattua taaksepäin äskeisestä kohdasta siellä on mm. laki orjista, omistusoikeutta koskevia lakeja ja muita.

Näin todistaa Messias samasta asiasta: (John. 7:23) "Sentähden: jos ihminen saa ympärileikkauksen sapattina, ettei Mooseksen lakia rikottaisi, miksi te olette vihoissanne minulle siitä, että minä tein koko ihmisen terveeksi sapattina? "

Missä kohti sitten mainitaan "Älä sido puivan härän suuta"? 5Moos.25:4. Kun katsomme kohtaa missä olemme, huomaamme että annetaan erilaisia säädöksiä, mitkä eivät liity kymmeneen käskyyn mitenkään. Mooseksen laki käsittää erilaiset uhrisäädökset ja juhlat ynnä muut lait ja säädökset. Ne oli esikuvallisia ja väliaikaisia, Eloah'n antama laki taas on aina ollut ja tulee olemaan voimassa. Lain noudattaminen sinänsä, ei ole pelastustie, koska kukaan ei ominvoimin siihen kykene, mutta kun otetaan pelastus vastaan niin (Hebr. 13:21) "hän tehköön teidät kykeneviksi kaikkeen hyvään, voidaksenne toteuttaa hänen tahtonsa, ja vaikuttakoon teissä sen, mikä on hänelle otollista, Jeshua Ha-Masiah'n kautta; hänelle kunnia aina ja iankaikkisesti! Totisesti. " Siis Luoja vaikuttaa meissä Messiaan kautta, että hänen tahtonsa tapahtuisi.

Rakkaus sinänsä ei auta mitään, koska voihan ihminen rakastua  toisen aviopuolisoon. Tai voi rakastua epäjumaliin.  Rakkaus voi olla tosi aitoa ja syvää, mutta siltikin asia on väärin Luojan käskyn mukaan. Rakkaus on motiivi, ei tarkoitus itsessään. (Matt.22:37-39) "Niin Jeshua sanoi hänelle: "'Rakasta JHWH'ta, sinun Eloah'iasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta mielestäsi'. Tämä on suurin ja ensimmäinen käsky. Toinen, tämän vertainen, on: 'Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi'.

Tässä ei puhuta mitään että olisi kumottu joku kymmenestä käskystä, vaan että motiivina käskyjen täyttämiseen on rakkaus Luojaan ja toisiin ihmisiin. Kun jos rakastamme ihmisiä, silloin emme varasta, tapa tai mitään muutakaan, mitä käskyissä sanotaan ihmisistä. Ja jos rakastamme Luojaamme, silloin pidämme 4 ensimmäistä käskyä; esim. emme kumartele epäjumalia, ja kunnioitamme Luojaa pitämällä sapatin, niin kuin Raamatussa sanotaan. Huomaa että neljä ensimmäistä käskyä määrittelee ihmisen oikean suhteen Luojaan. Vasta sen jälkeen käsitellään ihmisen suhde toiseen ihmiseen. Näin on uskovankin elämässä; ensin Luoja, sitten ihmiset. Kummatkin on tietysti tärkeitä, eikä mitään käskyä saa rikkoa.

Ihminen on epätäydellinen ja hairahtuu monessa kohtaa, mutta jos teemme parannuksen hairahduksistamme, niin Messiaan syntiuhri poistaa syntimme.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita